AeroBalkan | Air France
439
single,single-post,postid-439,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Air France

Air France

air-france-logo

Air France je francuska nacionalna avionska kompanija, a nezvanično važi i za najpoznatiju i najveću avio-kompaniju na svetu. Pridev “najveća” nosi iz dva razloga. Kompanija Air France ostvaruje najviše prihoda od avio saobraćaja, a ujedno se može pohvaliti i sa najviše pređenih putničkih kilometara u Evropi.

Air France kompanija osnovana je 7. oktobra 1933. godine, a njeno sedište se od osnivanja do današnjeg dana nalazi u Parizu. Air France je osnivač avio alijanse Sky Team, koja sa preko 900 destnacija u ponudi važi za jednu od 3 najveće globalne avio alijanse. Može se reći da zajedno sa KLM-om (Holandskom nacionalnom avio kompanijom), Air France pokriva celu planetu.

 • Bazni aerodrom: Pariz – Šarl de Gol
 • Glavni aerodrom: Lion – Sent Egziperi
 • IATA: AF
 • ICAO: AFR
 • Zavisne kompanije: KLM, Air France Regional, Transavia France S.A.S, Brit Air, CityJet
 

Flota kompanije Air France

Air France se može pohvaliti flotom koja broji više od 400 letelica, a od toga više od 150 pripada kompanijama koje su u vlasništvu Air France-a. Flota ove avionske kompanije sadrži sledeće avione:

 • Airbus A318
 • Airbus A319
 • Airbus A320
 • Airbus A320/321
 • Airbus A321
 • Airbus A330-200/300
 • Airbus A350-900
 • Airbus A340-300
 • Airbus A380-800
 • Boeing 777-200ER
 • Boeing 777-300ER
 • Boeing 737-700/800
 • Boeing 737-700/800/900
 • Boeing 747-400
 • Boeing 787-9
 • Embraer 175/190
 • Embraer 147/170/190
 • Bombardier 700/1000
 • ATR 42/72
 • Boeing 777 (kargo flota)
 • Boeing 747 (kargo flota)

Prosečna starost flote je 9.9 godina – 8 godina za dugolinijsku flotu i 10.5 godina za srednjelinijsku flotu. Avionska kompanija Air France je prva u Evropi uključila Airbus A380 u komercijalni saobraćaj.

 

Air France prtljag – ograničenja i dimenzije za sve vrste prtljaga

Ručni prtljag

Uz Air France karte propisana je i određena veličina, odnosno težina ručnog i predatog prtljaga koje nosite na putovanje. Dimenzije prtljaga zavise od destinacije na koju putujete i putne klase za koju ste kupili kartu.

Kada je u pitanju kompanija Air France prtljag koji nosite sa sobom, odnosno ručni prtljag, određen je zonom saobraćaja:

Zona domaćeg saobraćaja – Francuska

Zona evromediteranskog saobraćaja – Evropa, Severna Afrika i Izrael

Zona interkontinentalnog saobraćaja – ostatak destinacija

Za putnike ekonomske klase važe ista pravila za sve tri zone saobraćaja. Dozvoljeno je uneti jedan ručni prtljag i jednu priručnu torbicu (ženska torbica, torba za lap top ili fotoaparat). Ručni prtljag bi trebalo da bude težine do 12 kg i u dimenzijama 55 x 35 x 25 cm. Ista pravila za ručni prtljag važe i za putnike premium ekonomske klase, kada putuju u evromediteranskoj zoni.

Biznis klasa u domaćem, odnosno Premium Bussines u evromediteranskom i Premium Voyager i Affairs u interkontinentalnom saobraćaju, svojim putnicima dozvoljava ručni prtljag težine do 18 kg, i dodatnu manju torbu dimenzija 45 x 20 x 35 cm.

Predati prtljag

Za predati prtljag važe nešto drugačija pravila. Air France kompanija primenjuje komadni koncept, a broj besplatnih kofera (odnosno kofera uračunatih u cenu avio karte) određen je putnom klasom i članstvom u Flying Blue programu.

Ukoliko putujete kompanijom Air France prtljag koji predajete ne bi trebalo da bude teži od 23 kg, i mora biti ukupne dimenzije 158 cm. Evo na koliko kofera imate prava u zavisnosti od klase:

 • Ekonomska klasa (Voyageur) – Broj kofera: 1 x 23 kg, a uz Flying Blue + 1x 23 kg.
 • Ekonomska plus klasa (Premium Eco / Premium Voyageur) – Broj kofera: 2 x 23 kg, a uz Flying Blue + 1x 23 kg.
 • Biznis klasa (Premium Affairs, Affairs) – Broj kofera: 2 x 23 kg, a uz Flying Blue + 1x 23 kg.
 • Prva klasa (La Premier) – Broj kofera: 3 x 23 kg, a uz Flying Blue + 1x 23 kg.

Višak prtljaga

Određena novčana nadoknada se plaća ukoliko vaš prtljag ne odgovara navedenim dimenzijama, i ukoliko ponesete više komada nego što je dozvoljeno. Cene su, svakako, podložne promenama. Dodatne torbe preko propisanih količina se plaćaju u zavisnosti od klase kojom putujete.

Ukoliko ste kupili kartu za ekonomsku klasu kompanije Air France prtljag koji želite dodatno da unesete ćete platiti 55 evra po pravcu za letove unutar Evrope, između Evrope i Severne Afrike i Izraela, ali i prema francuskim prekomorskim teritorijama. Za letove ka Bliskom Istoku, severnoj i južnoj Americi, Indiji i drugim destinacijama plaća se nadoknada od 75 evra.

Za ekonomsku plus, biznis i prvu klasu se plaća nadoknada od oko 200 evra po pravcu. Ukoliko polećete iz SAD-a platićete u lokalnoj valuti, odnono 75 USD za ekonomsku klasu i 200 USD za ostale klase. Isti slučaj važi za polaske iz Kanade, pa tamo cena nadoknade iznosi 75, odnosno 200 CAD.

Ako odmah znate da ćete poneti više od propisanog prtljaga, nadoknadu možete platiti unapred, kreditnom karticom putem interneta. Ukoliko unapred platite prekoračenje prtljaga, otvarujete pravo na 20% popusta na propisanu nadoknadu. To možete uraditi na lokalnim sajtovima Air France-a, a usluga je dostupna i putniima iz Srbije. Torbe teže od 32 kg se moraju unapred najaviti avionskoj kompaniji, i za njih je potrebno odobrenje.

Specifičan prtljag

Ukoliko sa sobom nosite određenu sportsku opremu, morate poštovati određena pravila pakovanja iste, ali se, kada je u pitanju plaćanje, tretira kao bilo koji registrovani prtljag. U ovu opremu spada:

 

 • bicikl
 • pecaroški pribor
 • skijaška oprema
 • oprema za golf
 • skuter

 

 • oprema za vodene sportove, sa izuzetkom opreme za windsurf. Za ovu opremu se, zbog specifičnih dimenzija, plaća nadoknada od 70 evra po pravcu za domaće letove i letove unutar Evrope, odnosno 200 evra za interkontinentalne letove.

Vodite računa o tome da vaša sportska oprema ne teži više od 23 kg, i da njene ukupne dimenzije iznose 300 cm ili manje. Na zvaničnom sajtu kompanije Air France možete naći detaljne informacije o prevozu sportske opreme.

U specifičan prtljag, pored sportske opreme, spadaju i:

 

 • muzički instrumenti
 • oprema za lov
 • municija

 

Detaljne informacije o prevozu ovih predmeta takođe možete pronaći na sajtu.

Izgubljen prtljag

Ukoliko se desi da kompanija ne pronađe vaš izgubljen prtljag u roku od 3 dana, možete im uputitipravo na odštetni zahtev. Pravo na ovaj zahtev imate u roku od 21 dana od dana kada je registrovan gubitak prtljaga.

 

Koje usluge tokom leta nudi Air France?

Air France u svojim avionima nudi različite vrste usluga, pa tako putnici tokom leta mogu da uživaju u zabavnom programu, keteringu, prate let putem satelita i eksternih kamera, upoznaju se saputnicima, kao i da koriste internet.

Air France – zabavni sadržaj

Putnici tokom leta mogu da uživaju u zabavnom sadržaju, a raspoloživost sadržaja zavisi od dužine leta i tipa aviona. Air France standardno na raspolaganju ima veliki broj filmova, serija, muzike, video igrica i dokumentaraca, a ukupan broj sati zabavnog sadržaja prelazi 600 časova.

Putnici koji žele da slušaju muziku, gledaju video sadržaj ili čitaju novine, mogu da na svojim pametnim telefonima i tabletima instaliraju aplikaciju Air France Play. Detaljna uputstva za korišćenje ove aplikacije, možete pronaći na zvaničnom sajtu aviokompanije.   

Praćenje leta

Putem programa Geovision, putnici mogu da prate let u realnom vremenu, tako što na satelitskom prikazu mogu da vide nadletana područja i pogledaju osnovne informacije o zemljama koje preleću. Takođe, Geovision nudi i podatke koji se tiču samog leta, kao što su visina krstarenja, spoljna temperatura i udaljenost od krajnje destinacije.

Osim toga, putnici putem eksternih kamera na interkontinentalnim letovima u avionima Airbus A330, B777 i A380, mogu da imaju pogled na spoljašnjost aviona i prate kako se on kreće i tako imaju potpuno drugačiji doživljaj letenja.

Hrana i piće

Air France putnicima nudi hranu i piće u zavisnosti od dužine leta i destinacije, a na raspolaganju su doručak, ručak, snek ili večera u zavisnosti od doba dana. Takođe, specijalni obroci (košer, vegetarijanski i sl.) su dostupni na letovima koji traju duže od 2 sata i 35 minuta. Ovakvi oborci se naručuju barem 48 sati pred let, i potrebno je da ih aviokompanija potvrdi, a preporučljivo je da se ovi obroci zatraže prilikom rezervacije ili kupovine karte.

Obroci se razlikuju na putničkim klasama, pa tako oni koji putuju biznis i prvom klasom mogu da naruče vino i jela francuske kuhinje tokom leta. Takođe, na dugim letovima koji traju više od deset sati, putnici mogu da se posluže u baru.

Upoznavanje sa saputnicima

Air France zajedno sa aviokompanijom KLM ima specijalnu online zajednicu Bluenity, koja omogućava da se putnici na letu međusobno upoznaju i razmenjuju iskustva. Zajednici se može pristupiti putem Facebook ili Flying Blue naloga i ona predstavlja prvi projekat ove vrste u aviosaobraćaju.

Kurs za putnike koji se plaše leta

Na raspolaganju je i anti stres kurs za osobe koje imaju strah od letenja avionom i za one koji doživljavaju veliki stres dok putuju avionom. Kurs omogućava polaznicima da razgovaraju sa kabinskim osobljem i pilotima, detaljno upoznaju avionom i njegove performanse, razgovaraju sa psihologom, kao i da probaju simulator leta. Ovaj kurs se održava nekoliko puta mesečno u pilotskom trening centru na aerodromu Orli (Orly) u blizini Pariza.

Air France internet

Air France ima modernu flotu, čiji avioni imaju i internet konekciju, pa tako putnici tokom leta mogu da koriste WiFi. Na raspolaganju su tri WiFi propusnice koje omogućavaju internet pristupza pametne telefone, tablete i računare.

Postoji usluga Free Message Pass za slanje tekstualnih poruka putem WhatsApp, iMessage i WeChat aplikacije, potom usluga Surf Pass omogućava pristup internet pretraživaču i imejlu u trajanju od sat vremena, kao i Stream Pass koja omogućava putnicima da se dopisuju, koriste internet pretraživače, kao i da skidaju fajlove tokom leta. Detaljne informacije o tome kako da dobijete ovu uslugu, možete pronaći na zvaničnom sajtu aviokompanije.

 

Air France – dodatne usluge na aerodromima

Air France je, zahvaljujući modernoj tehnologiji, svojim putnicima obezbedila brojne pogodnosti na aerodromima, koje se tiču transfera sa i do aerodroma, prelaska granice, a postoji i više mogućnosti za Air France check in, koje dodatno olakšavaju procedure na aerodromima.

Air France – autobuski prevoz

Za putnike koji borave u Francuskoj, Air France nudi i uslugu autobuskog prevoza. Postoje četiri linije koje saobraćaju između aerodroma Šarl de Gol i Orli (Orly), kao i do centra grada. Cena ovog prevoza se kreće od 11 do 19 evra po pravcu.

Air France check in i odlaganje prtljaga

Air France na pojedinim aerodromima ima automate koji omogućavaju putnicima da samostalno obave check in. Procedura za Air France check in je sledeća: putnik stavlja kreditnu karticu u automat, kako bi se identifikovao, zatim skenira pasoš i na kraju unosi broj rezervacije ili elektronske karte.

Putnik potom može da odštampa svoju karticu za ukrcavanje. Takođe, putnici koji su se samostalno čekirali online ili na self service automatima, mogu da ostave svoj prtljag na drop-off šalteru.

Automatizovani sistem za prelazak granice

Putnici koji su državljani Evropske Unije ili imaju trajni boravak na teritoriji Unije, imaju mogućnost da putem automatizovanog sistema Parafe pređu spoljnu šengensku granicu. Sistem funkcioniše tako što putnik skenira pasoš na posebnom automatu i ostavlja otisak prsta, i nakon kratke provere se otvaraju vrata i može da pređe granicu.

Za ovakav prelazak granice je potrebno da se putnik prethodno registruje, a sistem se koristi uglavnom na francuskim aerodromima kao što su Šarl de Gol (Charles de Gaulle), Orli (Orly) i Marselj (Marseille-Provence) .

 

Avionske karte i pogodnosti koje za njih nudi Air France

S obzirom na to da Air France ima odličan sajt, putnici mogu online rezervisati i kupiti avio kartu, a mogu i online registrovati let. Takođe, za lojalne putnike postoji program nagrađivanja, putem kog putnici mogu dobiti besplatne ili karte za višu klasu, kao i druge nagrade.

Air France check in online

Air France ima odličan sajt koji putnicima pruža mogućnost da samostalno registruju let (Air France check in) i odaberu sedište. Putnici mogu da online bukiraju posebno sedište u redu pored izlaza za slučaj opasnosti, koje ima više prostora za noge i ono košta 50 evra po pravcu. Takođe, online je moguće platiti i ekstra kofer ili višak prtljaga, a neretko postoje popusti za plaćanje prtljaga.

Program Flying Blue

Za putnike koji često putuju putem aviokompanije Air France, postoji popularni frequent flyer program Flying Blue, koji nagrađuje najvrednije putnike. Naime, nekadašnji frequent flyer program Frequence plus (Air France) i Flyin Dutchman (KLM) oformili su zajednički “Flying Blue” program, kom su ubrzo pristupile i druge kompanije iz Sky Team alijanse, kao i druge koje nisu u alijansi.

Putnici koji lete nekom aviokompanijom koja je članica ili učesnica ovog programa, dobijaju određeni broj nagradnih milja. Ukupan broj zarađenih milja određuje frequent flyer status putnika, koji može biti: Ivory (Slonovača), Silver (Srebro), Gold (Zlato) ili Platinum (Platina). Milje se mogu iskoristiti za različite svrhe, pa tako može dobiti besplatnu kartu, upgrade na višu putničku klasu ili, na primer, može kupiti luksuzni poklon u inflight duty free prodavnici.

Oni koji žele da učestvuju u Flying Blue programu, mogu da se prijave online putem sajta bilo koje od Sky Team aviokompanija ili u predstavništvu ovih avioprevoznika, svojoj putničkoj agenciji, putem pošte ili  slanjem pristupnice koja se dobija u turističkoj agenciji ili u inflight časopisima.

Cene avionskih karata

S obzirom na to da je Air France velika aviokompanija koja posluje u celom svetu, cena avionskih karata se razlikuje u zavisnosti od tipa aviona i destinacije do koje se leti, i naravno putničke klase. Više informacija o cenama avionskih karata mogu se pronaći na zvaničnom sajtu avio kompanije, na kom, takođe, putnici mogu i dobiti informacije za Air France red letenja.

 

Koje putne klase ima Air France?

Air France nudi nekoliko različitih putnih klasa, koje su moderno opremljene i imaju brojne pogodnosti. Putnici mogu kupiti avionske karte za ekonomsku, premijum ekonomsku, biznis i prvu (La Première) klasu. U svim klasama su dostupni na zahtev audiovizuelni ekrani za sve dugolinijske letove, a evo koju opremu imaju klase u Air France avionima:

Prva klasa (La Première)

Ova klasa je dostupna u avionima Airbus A380-800 i određenim Boeing 777-300ER avionima. Kabina je opremljena kožnim i drvenim sedištima koji imaju mogućnost da se obore za 180 stepeni i postanu kreveti dugi dva metra. Na svakom sedištu se nalaze ekrani osetljivi na dodir, masaža, lampe za čitanje, fioka za odlaganje stvari, slušalice koje umanjuju buku, lični telefon i priključke za punjenje laptopa.  

Takođe, za svakog putnika je obezbeđena personalizovana posluga, ćebe od merino vune, jastuk, pidžame, papuče, i kozmetičke torbice sa preparatima za negu kože. Osim toga, putnici mogu poručiti hranu i piće koje za njih posebno priprema kuvar.

Biznis klasa

Na svim dugolinijskim letovima postoji biznis klasa, koja je luksuzno opremljena. Sedišta u biznis klasi imaju podupirače koji omogućavaju da se obore, a na svakom sedištu se nalaze TV ekrani osetljivi na dodir na kojima putnici mogu gledati različite sadržaje, lampe za čitanje, lični telefon i priključak za punjenje laptopa.

Kada su pitanju hrana i piće, putnicima su na raspolaganju tri obroka, kao i meni za ekspresni obrok koji se služi neposredno nakon poletanja.

Premijum ekonomska klasa

Premijum ekonomska klasa postoji na dugim letovima i dostupna je u avionima Boeing 777-200ER, 777-300ER, Airbus A340-300,  A330-200, kao i u A380-800. Sedišta su posebno pravljena da imaju oblik školjke koji pruža udobnost, i imaju naslon za glavu, ekran osetljiv na dodir, lampu za čitanje, univerzalne priključke za napajanje i podesivi naslon za noge.  

Takođe, putnici koji imaju karte za premijum ekonomsku klasu dobijaju slušalice koje umanjuju buku, kozmetičku torbicu u kojoj se nalaze čarape, četkica i pasta za zube, čepovi za uši i maska za spavanje, ćebe, i odlične obroke koji podrazumevaju slatkiše, pa čak i sladoled.

Ekonomska klasa

Ekonomska klasa ima najviše sedišta u avionima, iako nije prestižna kao prethodne, nudi odličnu uslugu i garantuje udobnost. Sedišta imaju mogućnost da se spuštaju do 118 stepeni, na svakom se nalazi udobni naslon za glavu, lični telefon i ekran osetljiv na dodir koji ima sistem za interaktivnu zabavu.

Na dugim letovima, putnici mogu da biraju između dva obroka, dok se na kratkim letovima serviraju manji obroci u vidu užine, a besplatno alkoholno piće je dostupno na svim letovima u ekonomskoj klasi, uključujući i šampanjac.

Takođe, Air France nudi mogućnost kupovine karata za udobnija sedišta (Seat Plus) i ona su nešto viša u odnosu na standarda sedišta na ekonomskoj klasi. Osim toga, postoji i nova vrsta sedišta u ekonomskoj klasi, koja pružaju dodatnu udobnost, jer imaju kožne naslone za glavu i više prostora za noge. Takođe, ova sedišta imaju dodatnu opremu, koja podrazumeva USB priključak i držač za slušalice.

 

U kojim državama posluje Air France?

Air France ima veoma razvijenu mrežu predstavništva u celom svetu, a s obzirom na to da je partner sa avioprevoznikom KLM, ove dve kompanije pokrivaju čitav svet, preko dva glavna aerodroma u Parizu (Charles de Gaulle) i Amsterdamu (Schipol), odakle ima direktne letove ka više od 200 destinacija.

Osim toga, putem mreže linija partnerskih aviokompanija iz alijanse Sky Team, Air France je prisutan i u drugim velikim gradovima, kao što su Njujork (JFK), Moskva (Šeremetjevo), Rim (Leonardo da Vinci), Prag i Madrid. Evo u kojima državama sveta saobraća Air France:

 • Ujedinjeno Kraljevstvo
 • Obala Slonovače
 • Nigerija
 • Gana
 • Jemen
 • Francuska
 • Alžir
 • Jordan
 • Holandija
 • SAD
 • Madagaskar
 • Belgija
 • Tanzanija
 • Grčka
 • Mali
 • Indija
 • Tajland
 • Centralnoafrička Republika
 • Španija
 • Italija
 • Švajcarska
 • Nemačka
 • Ekvatorijalna Gvineja
 • Kina
 • Lebanon
 • Srbija (počinje sa radom 31. marta 2019. godine)
 • Norveška
 • Danska
 • Kolumbija
 • Brazil
 • Republika Kongo
 • Belgija
 • Rumunija
 • Mađarska
 • Argentina
 • Burundi
 • Egipat
 • Meksiko
 • Venecuela
 • Maroko
 • Sveta Lucija
 • Južnoafrička Republika
 • Gvineja
 • Irska
 • Benin
 • Senegal
 • Sirija
 • Saudijska Arabija
 • Indonezija
 • Tunis
 • Džibuti
 • Katar
 • Kamerun
 • Ujedinjeni Arapski Emirati
 • Hrvatska
 • Majote
 • Čile
 • Sijera Leone
 • Bocvana
 • Švedska
 • Gernzi
 • Vijetnam
 • Zimbabve
 • Kuba
 • Austrija
 • Turska
 • Džerzi
 • Pakistan
 • Sudan
 • Ukrajina
 • Ruanda
 • Demokratska Republika Kongo
 • Kuvajt
 • Malezija
 • Poljska
 • Gabon
 • Malavi
 • Peru
 • Portugal
 • Slovenija
 • Togo
 • Angola
 • Maldivi
 • Malta
 • Bahrein
 • Filipini
 • Liberija
 • Urugvaj
 • Kanada
 • Komori
 • Rusija
 • Oman
 • Čad
 • Japan
 • Kenija
 • Niger
 • Mauritanija
 • Nova Kaledonija
 • Burkina Faso
 • Panama
 • Sveti Martin
 • Kambodža
 • Gvadalupe
 • Mauricijus
 • Češka
 • Dominikanska Republika
 • Kostarika
 • Portoriko
 • Singapur
 • Bugarska
 • Australija
 • Tajvan
 • Iran
 • Izrael
 • Sejšeli
 • Namibija
 • Jermenija
 

Air France Beograd – letovi i red letenja

Od 31. marta 2019. godine saradnja Air France Srbija se nastavlja nakon šest godina pauze, a letovi na liniji Pariz-Beograd-Pariz će saobraćati jednom dnevno. Putnike će prevoziti avioni Erbas (Airbus) A319 i A320. Plan je da Air France red letenja za Beograd i Pariz bude sledeći: sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu u 12.20h, a iz Beograda sa aerodroma Nikola Tesla je u 15.25h.

Kada je u pitanju Air France Beograd će biti destinacija sa koje će putnici moći da biraju između sedam letova nedeljno avionima Er Fransa i 14 letova podeljenih sa Er Srbijom. Ovi letovi će putnicima iz Srbije omogućiti da imaju lakši i brži pristup ka više od 1.000 destinacija u mreži letova aviokompanije Air France.

Cene karata će se kretati od 318 evra, a putnici ih mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom sajtu aviokompanije. Naravno, sve cene karata su u nadležnosti avio-kompanija i podložne su promenama.

 

Air France – kontakt i informacije

Detaljne informacije o letovima, kupovini avionskih karata i uslugama koje nudi Air France, možete pronaći na zvaničnom sajtu kompanije airfrance.com. Takođe, za dodatne informacije možete kontaktirati call centar pozivom na broj +33 (0)892 702 654 ili poslati upit putem sajta.