AeroBalkan | Swiss
425
single,single-post,postid-425,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Swiss

Swiss

swiss-airlines160x60

 

Swiss je nacionalna avio-kompanija Švajcarske, sa sedištem u Bazelu. Osnovana je 2002. godine kao naslednik Swiss Air Lines-a. Glavno čvorište Swiss se nalazi na aerodromu Cirih. Jedna je od filijala nemačke avio-kompanije Lufthansa, i deo je prve i najveće alijanse avio prevoznika na svetu, Star Alliance-a. Swiss ima redovne letove ka destinacijama na pet kontinenata – u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj Americi i Južnoj Americi.

 

Swiss aviokompanija od nastanka do danas

Swiss Air je decenijama važio za najstabilniju avio-kompaniju na svetu, zbog čega su je nazivali “leteća banka”, što je asocijacija na bankarsku reputaciju Švajcarske. Swiss je nastao kao posledica krize koja je dovela do bankrotstva Swiss Air-a. Nedugo nakon osnivanja, i Swiss zapada u krizu iz koje izlazi zahvaljujući nemačkoj avio-kompaniji Lufthansa, koja ga preuzima i obnavlja.

Swiss danas predstavlja stabilnu avio-kompaniju koja pruža mogućnost letenja ka više od 100 destinacija u 43 države širom sveta. Vrednosti koje neguje Švajcarska su implementirane i u poslovnu politiku Swiss-a, pa se u skladu sa tim pruža izuzetno kvalitetna usluga koja zadovoljava najviše standarde u oblasti avio saobraćaja. Swiss godišnje preveze oko 17 miliona putnika, dok celokupan kadar avio-kompanije broji 8.834 zaposlenih.

Lufthansa grupacija, čiji je deo i kompanija Swiss, trenutno je najveća avio-kompanija u Evropi po broju prevezenih putnika, a po veličini flote zauzima drugo mesto, odmah nakon Air France (KLM grupacije).

Sedište Swiss-a

Zanimljivo je to da se Swiss, kao švajcarska nacionalna kompanija, nalazi u sastavu nemačke nacionalne avio-kompanije Lufthansa, sa sedištem na francuskoj teritoriji. Naime, sedište kompanije je na Basel-Miluz-Frajburg, zajedničkom aerodromu Francuske, Švajcarske i Nemačke, koji se često naziva i aerodrom Bazel, zbog neposredne blizine Bazela koji se vodi kao sedište Swiss-a.

 

Swiss flota

Swiss flotu trenutno čini oko 80 aviona. Najveći deo flote čine avioni evropskog proizvođača Airbus, dok nešto manji broj dolazi iz Boeing-a i Bombardier-a.

Stuktura flote:

  • Aibus A319
  • Airbus A320
  • Airbus A321
  • Airbus A330-300
  • Airbus A340-300
  • Boeing 777-300ER
  • Bombardier CS100
  • Bombardier CS300
 

Swiss prtljag

Prtljag podleže posebnim pravilima koja se primenjuju u cilju obezbeđivanja maksimalne bezbednosti i komfora putnika tokom leta.

Ručni prtljag

Putovanje sa ručnim prtljagom je jednostavnije i efikasnije u odnosu na prtljag koji se predaje. Swiss propisuje 8kg kao maksimalnu težinu ručnog prtljaga koji može da se unese u avion po putniku, u svakoj od tri klase. Propisane dimenzije ručnog prtljaga su 55 x 40 x 23 cm, a broj kofera/komada ručnog prtljaga koji se može uneti u putničku kabinu zavisi od klase. Putnici ekonomske klase mogu da unesu jedan, a putnici biznis i prve klase dva komada ručnog prtljaga.

Navedena težina i dimenzije po komadu važe za sve klase. Ručni prtljag mora biti smešten u predviđenom prostoru za to, iznad ili ispod sedišta.

Pored ručnog prtljaga navedenih dimenzija i težine, u putničku kabinu je dozvoljeno unošenje torbe dimenzija 40 x 30 x 10 cm (tortba za lap top, torba na rame i slično). Takođe je dozvoljeno dečije sedište i medicinska oprema (proteze, štake i sl.)

Posebni propisi za ručni prtljag

Zbog sigurnosti i komfora svih putnika, ručni prtljag se proverava neposredno pre ukrcavanja u avion. Zemlje poput Italije i SAD-a imaju stroža pravila po pitanju ručnog prtljaga, dok za Južnu Afriku važe posebni propisi koji predviđaju samo ručni prtljag težine 7kg, dimenzija

56 x 36 x 23 cm, i jednu torbu za lap top uz to. Putnici ekonomske klase mogu da unesu jedan komad, dok putnici biznis i prve klase imaju pravo na dva komada ručnog prtljaga koji je u skladu sa navedenim propisima.

Tečnosti u ručnom prtljagu

Tečne supstance u okviru ručnog prtljaga podležu specijalnim, strogim propisima. Pod tečnostima se podrazumevaju i gelovi i slični kozmetički preparati koji nisu u čvrstom stanju. Propisi nalažu da je unošenje tečnosti dozvoljeno u posudama sa maksimalnim kapacitetom od100 ml. Sve bočice sa tečnostima se moraju spakovati u providnu plastičnu vrećicu sa kapacitetom od 1l. Svaki putnik može da unese po jednu ovakvu vrećicu u avion.

Izuzetak predstavljaju lekovi u tečnom stanju i specijalna hrana. Kod lekova koje putnik mora konzumirati tokom leta, dozvoljeno je uneti samo onu količinu koja je neophodna.

Poželjno je imati i lekarski sertifikat kao potvrdu neophodnosti tih lekova na letu. Specijalna hrana se odnosi na hranu za bebe i hranu za putnike sa alergijama, koja se računa kao deo ručnog prtljaga, nezavisno od drugih tečnosti.

Uz tečne proizvode kupljene u duty free šopovima mora se priložiti dokaz o kupovini, i roba mora biti propisno zapakovana. U suprotnom, unošenje ovih proizvoda u avion neće biti dozvoljeno.

Zabranjeni predmeti u ručnom prtljagu

U cilju zaštite bezbednosti putnika na letu, propisima je predviđena zabrana unošenja određenih artikala u okviru ručnog prtljaga. Neki od predmeta čije unošenje u avion nije dozvoljeno podrazumevaju: oružje bilo koje vrste (uključujući i imitacije i igračke), noževe, žilete, makaze i slični oštri prdmeti sa oštricom dužom od 6 cm, upaljače, lukove i strelice, opremu za borilačke veštine, alate koji mogu poslužiti kao oružje, itd.

Predati prtljag

Predati prtljag takođe podleže posebnim propisima u pogledu maksimalno dozvoljenih dimenzija, težine i sadržaja. Propisi se razlikuju u odnosu na vrstu rute.

Propisi za prtljag na evropskim rutama

Propisi za prtljag na evropskim rutama se razlikuju u odnosu na klasu kojom se putuje. Putnici ekonomske klase imaju pravo na jedan komad prtljaga težine do 23 kg, dok putnici viših klasa mogu da predaju 2 komada prtljaga maksimalne težine po 32 kg, odnosno ukupno 64 kg prtljaga. Jedan komad prtljaga ne sme biti veći od 158 cm (širina + visina + dubina). Putnici koji imaju status čestih putnika u Swiss-u, imaju mogućnost za dodatni prtljag.

Propisi za interkontinentalne letove

Propisi za prtljag na interkontinentalnim letovima se razlikuje u pogledu prve klase. Težina prtljaga za putnike u ekonomskoj klasi iznosi 23 kg, odnosno 32 kg za više klase. Putnici ekonomske klase imaju pravo na jedan komad prtljaga u navedenoj težini, putnici biznis klase na dva komada od kojih svaki ne sme da teži više od 32 kg (ukupno 64kg), a putnici prve klase imaju pravo na unošenje tri komada prtljaga od kojih svaki može da teži maksimalno 32 kg (ukupno 96 kg).Kada je reč o dimenzijama, komad prtljaga ne sme da prevazilazi 158 cm (širina + visina + dubina).

Prtljag koji nije u skladu sa navedenim pravilima, neće biti unesen u prtljažnik aviona. Propisi su nešto povoljniji za one koji imaju status čestih putnika Swiss avio-kompanije. Posebni propisi važe za prtljag u čiji sastav ulaze specifični predmeti koji nisu namenjeni svakodnevnoj upotrebi, poput lovačkog oružja ili sportske opreme.

Za oružje je potrebna posebna dozvlola i specijalno pakovanje. Ukoliko planirate da putujete sa Swiss-om, poželjno je da kontaktirate službenike kompanije i blagovremeno najavite mogućnost nošenja oružja, kako bi vas oni upoznali sa detaljnim pravilnikom i uputstvima u vezi sa ovakvim prtljagom.

Problemi sa prtljagom

Problemi sa prtljagom podrazumevaju gubljenje prtljaga, a sa ovom situacijom se putnici uglavnom suočavaju po sletanju na dolazni aerodrom. U slučaju da vaš prtljag nedostaje, potrebno je da problem prijavite na šalteru sa naznakom Lost&Found. Prilikom prijave gubitka prtljaga prilažete i kupon za prtljag koji ste dobili pri ukrcavanju u avion, pa je zato bitno da ga pažljivo čuvate tokom čitavog leta.

Nakon što predate kupon i pružite detaljan opis vašeg kofera, možete da očekujete povratak prtljaga u roku od 24 sata. U nekim situacijama se čeka i do 5 dana, a sve preko toga umanjuje šansu da ćete dobiti svoj prtljag. U tom slučaju, avio-kompanija nadoknađuje štetu za nestali prtljag.

 

Swiss check in i usluga na aerodromima

Ciriški aerodrom je matični aerodrom Swiss avio-kompanije. U okviru aerodroma se nalazi više specijalizovanih salona za putnike prve i biznis klase. Izdvajaju se Swiss Lounge First i Swiss Business Longe. Swiss Lounge First  je namenjen putnicima prve klase i nudi luksuzan sadržaj pogodan za odmor i relaksaciju putnika. Swiss Business Longe je najveći salon rezervisan za putnike biznis klase, a smešten je odmah iza pasoške kontrole.

Kao i na većini drugoh aerodroma, check in je i na ciriškom aerodromu organizovan tako da putnici prve i biznis klase mogu da izvrše prijavu leta na posebnim šalterima. Ukoliko to ne urade na ovaj način, dostupni su im automati za registraciju leta, ili mogućnost da to učine preko mobilnih telefona, putem interneta.

 

Usluge tokom leta

Jedan od glavnih ciljeva Swiss kompanije je udobnost tokom leta i pružanje kvalitetne usluge svim putnicima.

Zabava tokom leta

Obim i sadržaj usluga tokom leta su uređeni u skladu sa vrstom putničke klase i tipom aviona.Svi putnici mogu da uživaju u filmovima, muzici, gledanju vesti i sličnih programa putem specijalnih ekrana u avionu koji su dostupni svim klasama.

Prva i biznis klasa se izdvajaju po tome što poseduju udobnija i veća sedišta, putnici uz standardnu uslugu dobijaju i pakete sa kozmetikom i sličnim sitinicama neophodnim za putovanje, a u zavisnosti od tipa aviona, moguća je i transformacija sedišta u krevet, što je naročito korisno tokom dugih letova.

Hrana u avionu

U ekonomskoj klasi se hrana i piće služe u skladu sa dužinom leta, pa se putnicima na dugim letovima služi topli, a putnicima na kraćim letovima hladan snek. Topli obroci mogu biti sa mesom ili vegetarijanski, a postoji i specijalni meni prilagođen deci i putnicima sa alergijama. Nude se i dijetalna jela, kao i ona koja su u skladu sa religioznim principima pripadnika najzastupljenijih religija.

Jelovnik za prvu i biznis klasu je pažljivo pripremljen od strane najboljih švajcarskih i svetskih kuvara. Raznovrsna ponuda specijaliteta uključuje i najbolje švajcarske sireve koji se preporučuju kako putnicima viših, tako i putnicima ekonomske klase.

Internet u avionu

Avio-kompanije ulažu velika sredstva u obezbeđivanje interneta tokom leta, kako bi dodatno unapredile uslugu i učinile putovanja potpunijim. Kada je u pitanju Swiss internet je dostupan svim putnicima, budući da je Lufthansa jedna od prvih avio grupacija koja je omogućila FlyNet na svojim letovima. FlyNet sistem omogućava povezivanje i pretraživanje interneta putem laptopa, Ipad-a ili pametnih telefona, a usluga je dostupna svim putnicima bez obzira na to u kojoj se putničkoj klasi nalaze.

 

Swiss Air u Srbiji – kontakt i informacije

Swiss posluje i u Srbiji, odakle nudi mogućnost direktnih letova na relacijama Beograd-Cirih i Beograd-Ženeva i Beograd-Bazel. Dva direktna leta dnevno iz Beograda za Cirih su naročito značajna putnicima iz Srbije, zbog velikog broja konekcija koje se obavljaju na ciriškom aerodromu.

Ukoliko su vam potrebne informacije u vezi sa letovima Swiss avio-kompanije, možete ih potražiti na zvaničnoj web prezentaciji kompanije – www.swiss.com  ili kontaktirati njeno predstavništvo u Srbiji putem:

Sve neophodne informacije ovim putem možete dobiti radnim danima od 8.30 do 17 časova. Kontaktirati možete i centralu kompanije u Cirihu na broj telefona +41 848 700 700, koja vam za sve informacije stoji na raspolaganju 24 časa dnevno.