AeroBalkan | VOLOTEA
403
single,single-post,postid-403,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

VOLOTEA

VOLOTEA

volotea-logo

Volotea je španska niskobudžetna aviokompanija koja je registrovana u Asturiji (autonomna oblast na severu Španije). Ova aviokompanija svoje baze ima u Španiji, Italiji, Francuskoj i Grčkoj. Aviokompanija Volotea poznata je po tome što povezuje male i srednje evropske gradove sa direktnim letovima non-stop po veoma konkurentnim cenama.

U ponudi ove kompanije nalaze se brojne destinacije, non-stop letovi, budžetske cene, razumna vremena poletanja aviona, prijatni aerodromi, saučesništvo u lokalnom okruženju i dobro gostoprimstvo. Ukratko, Volotea low cost aviokompanija podrazumeva dobru i kvalitetnu uslugu uz niske troškove.

IATA: V7

ICAO: VOE

Sedište: Asturias Airport, Castrillion, Spain

 

Kratak istorijat Volotea aviokompanije

Avio-kompaniju Volotea osnovao je Alaeo S.L. iz Barselone, a osnivanje su podržali bivši osnivači “Vueling” avio-kompanije, Karlos Munjoz i Lazaro Ros. Ime “Volotea” potiče od španskog glagola “revolotear”, što znači “leteti okolo”. Kompanija je počela sa radom 5. aprila 2012., sa aerodroma Marko Polo u Veneciji. 

Kompanija je podržana od tri privatna fonda, od kojih su dva iz Evrope (Axis Participaciones Empresariales i Corpfin Capital), a treći je iz Sjedinjenih Američkih Država (CCMP Capital), čiji je predsednik, Greg Breneman, bio nekadašnji predsednik Continental Airlines-a.

Volotea je prikupila više od 50 miliona evra pre nego što je i počela sa radom. CCMP Capital Partners poseduje 49% glasačkih prava, Axis i Corpfin Capital 25%, dok Munjoz i Ros 26% zajedno.

Volotea je u prvoj godini svog rada otvorila 90 pravaca, od kojih je 40 zatvoreno u roku od dve godine. U leto 2018. godine funkcionisalo je skoro 300 maršruta, uključujući više od 200 novootvorenih, što bi se u budućnosti moglo udvostručiti na najmanje 500-600 širom Evrope. Volotea je profitabilna od 2014. godine, a prihod od 360 miliona evra (431 milion dolara) ostvaren je u 2018. godini, nakon 347 miliona dolara koliko je aviokompanijia Volotea profitirala u 2017. godini.

Broj putnika koji je tokom 2018. godine leteo kompanijom Volotea kreće se od 5,7 do 6 miliona putnika. Od toga 50% čine putnici koji putuju iz zadovoljstva i turisti, 35% njih ide u posetu prijateljima ili rođacima, i 15% su poslovni putnici.

Zaključno sa junom 2018. godine, aviokompanija Volotea je prevezla 18 miliona putnika, računajući od početka poslovanja 2012. godine.

 

Volotea flota aviona

Volotea je odabrala Boing 717 avione kao glavne za transport svojih putnika. Boeing je 15. februara 2012. godine saopštio da je potpisao dugoročni ugovor o zakupu sa Voloteom za neobjavljeni broj aviona Boing 717. U martu 2015. godine objavljeno je da će Volotea dobiti još 4 Boinga 717 od Blue1. Međutim, u novembru 2015. godine, Volotea je najavila planove za postepeno ukidanje svoje flote 717 u narednih nekoliko godina, s obzirom na to da planira da ih u potpunosti zameni avionima Airbus A320.

Volotea od 2018. godine može da računa na ukupno 32 aviona  – modeli Airbus A319 i Boing 717. Oba modela su prepoznata po svojoj udobnosti i pouzdanosti, a svaki Volotea avion nudi opuštena sedišta za 5% šira od proseka u ostalim avio-kompanijama. Više od 45% letova koji su bili predviđeni za 2018. godinu upravljano je od strane Airbus A319.

Boeing 717 je opremljen Rolls-Royce motorima i poznat je po svojoj udobnosti i pouzdanosti. To je izuzetno pouzdan avion sa 125 sedišta i nudi visok nivo udobnosti zbog ograničenog broja od pet sedišta po redu.

Asortiman modela A319 omogućava Volotei da upravlja rutama na većoj udaljenosti i prodre na nova tržišta. Dok Boing 717 ima domet od 2.500 km, Airbus A319 dostiže 3.500 km.

Volotea Airlines očekuje da će postati 100% Airbus operater u narednih nekoliko godina. Ova strateška odluka omogućava kompaniji da poveća svoj kapacitet za 20%, sa 125 sedišta na 150 mesta na svojim novim avionima.

 

Volotea – dozvoljeni prtljag

Svaka aviokompanija ima sopstvene propise kada je u pitanju prtljag, zato se morate informisati pre svakog leta. Kada dođete do Volotea check in sekcije, morate voditi računa koji su propisi ove kompanije i šta sve smete, a šta ne da unesete prilikom ukrcavanja u avion.

Dozvoljena težina predatog prtljaga iznosi 20 kg, a ukoliko ne možete da spakujete sve u dozvoljenu težinu postoji mogućnost da dodate još neki kilogram. Ipak, za svaki dodati kilogram morate doplatiti 12 evra. Kada je u pitanju ručni prtljag, dozvoljena težina je 10 kilograma, a za svaki dodatni proizvod morate doplatiti 60 evra.

Dimenzije prtljaga

Kofer koji nosite u avion trebalo bi da ima sledeće dimenzije 55 cm visina x 40 cm širina x 20 cm dubina. Dozvoljene su i manje dimnzije, ali veće nisu. Kada je reč o ručnom prtljagu najveće dozvoljene dimenzije iznose 35 cm visina x 20 cm širina x 20 cm dubina.

Putovanje sa kućnim ljubimcima

Aviokompanija Volotea dozvoljava da u njihove avione ukrcate pse ili mačke (ostale životinje nisu prihvaćene). Vaš ljubimac mora putovati u odobrenom životinjskom kavezu, maksimalnih dimenzija 50 x 40 x 20 cm. Kućni ljubimac mora težiti najviše 8 kg, uključujući kavez i pribor. Vaš ljubimac mora da ima najmanje 8 nedelja da bi putovao.

Sa sobom nosite potrebnu dokumentaciju za transport vašeg ljubimca (identifikacioni dokument i zdravstveni sertifikat). Dopušten je samo jedan kućni ljubimac po putniku, a najviše 2 kućna ljubimca na istom letu. Konsultujte se za troškove usluge prevoza kućnih ljubimaca po tarifama i pobrinite se da ispunite sve zahteve pažljivim pregledom uslova prevoza za kućne ljubimce.

Dodatni prtljag

Dodatni prtljag možete dodati i do 2 sata i 30 minuta pre poletanja. Troškovi kofera ili predmeta kao prtljaga uključuju do maksimum 20 kg težine. Ako vaš kofer teži više, možete to regulisati plaćanjem dodatne naknade.

Možete prijaviti do 5 kofera ili predmeta prtljaga sa maksimalnom težinom od 50kg. Cena kofera koja se prijavljuje varira u zavisnosti od zemlje porekla, destinacije i sezone. U posebnom prtljagu možete dodati stvari kao što su sportska oprema (daske za surfanje ili snowboard, torbe za golf, bicikli) i muzički instrumenti. Zapamtite da maksimalna dozvoljena težina za specijalni prtljag iznosi 32 kg. Za više informacija pogledajte Volotea politiku prtljaga.

Šta ne smete nositi na letu

Spisak stvari koje ne smete poneti na let koji obavlja Volotea aviokompanija je sledeći:

  1. Vatreno oružje
  2. Oštri predmeti
  3. Alat
  4. Proizvodi koji su pod pritiskom
  5. Radioaktivni materijal
  6. Hemijske i otrovne supstance
  7. Opijati
  8. Litijumske baterije
  9. Zapaljive supstance

Kada je u pitanju tečnost, možete je nositi samo u specijalnim bočicama 20 cm x 20 cm, čija zapremina ne premašuje 100 mililitara.

 

Volotea letovi

Volotea Airlines je aviokompanija koja povezuje sve one manje evropske gradove ili gradove do kojih ne postoje baš često letovi velikih aviokompanija. Neki od gradova ka kojima je aviokompanija Volotea ostvarila najveći broj letova su: Bari, Bilbao, Bordo, Kaljari, Dubrovnik, Đenova, Ibica, Lil, Luksemburg, Majorka, Malaga, Malta, Marsej, Mikonos, Nica, Palermo, Porto, Pula, Rijeka, Santorini, Sevilja, Split, Tuluz, Valensija, Verona, Zakintos…

 

Usluge na Volotea letovima

U ponudi Volotea low cost aviokompanije postoji mnoštvo različitih ponuda u kojima možete uživati tokom svog putovanja. Kada je u pitanju hrana, možete birati između različitih stavki na onboard meniju.

Veoma brzo i lako možete izabrati svoje omiljene opcije za piće i grickalice, a cene Volotea onboard menija možete pogledati na oficijalnom sajtu.

Na raspolaganju su vam i brojne najnovije tv serije i zabavni programi. Uvek možete ispratiti najnovije vesti, kao i brojne muzičke i sportske događaje. Tu su i crtani filmovi i drugi programi za decu kako bi se deca zabavljala tokom celog putovanja. Ali i mnogobrojni dokumentarci o prirodi, društvu, nauci i još mnogo toga.

Kada je u pitanju celokupna ponuda koju nude Volotea letovi, sve je dostupno na četiri svetska jezika: francuskom, italijanskom, španskom i engleskom. Izbor je na vama.

 

Volotea kontakt informacije

Volotea tim za brigu o kupcima svakodnevno je na raspolaganju svima koji imaju neka pitanja ili su im potrebne dodatne informacije. Na pitanja korisnika iz kompanije odgovaraju na 4 jezika: španski, engleski, francuski i italijanski.

Volotea aviokompaniju možete kontaktirati preko i Facebook-a ili Tvitter-a, ali možete poslati e-mail na info@volotea.com  ili nazvati telefonski broj 00 34 931 22 07 17.