AeroBalkan | RYAN AIR
389
single,single-post,postid-389,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

RYAN AIR

RYAN AIR

ryanair-logo-png

Low cost avio-kompanije su omogućile velikom broju ljudi da uz nižu cenu karte, a podjednaku (maksimalnu) dozu sigurnosti pri letu, dođu do željene destinacije. Irska kompanija Ryanairspada u najveće i najuspešnije jeftine avionske kompanije i često je prvi izbor mnogih putnika.

Ryanair je irska avionska kompanija, osnovana 1985. godine, sa sedištem u Dablinu. Ona je pionir među low cost avio-kompanijama, nastala kao ideja irskog milijardera Tonija Rajana. Početni kapital za osnivanje ove kompanije bila je jedna irska funta. Danas avionska kompanija Ryanair posluje sa preko 30 svetskih zemalja.

 • Bazni aerodrom: London – Stansted, Frankfurt / Hahn, Brisel – Cahrleroi, Milan – Bergamo
 • Glavni aerodromi: Barselona – Girona, Diseldorf – Weeze, Dablin, Madrid, London-Luton, Liverpul
 • ICAO: RYR
 

Ryanair flota aviona

Ryanair flota aviona broji samo avione Boeing 737-800. Trenutno u vlasništvu Ryanair-a leti oko 400 ovih aviona. Porudžbine i planovi ove avionske kompanije predviđaju da će Ryanair do 2024. godine imati 585 aviona u svojoj floti.

Boeing 737-800 spada u grupu uskotrupnih putničkih aviona i postoji u nekoliko varijanti, aovako izgledaju oni koji se nalaze u vlasništvu Ryanair-a:

 • Putnička mesta: 189
 • Premium sedišta:
  • Red 1 – dodatan prostor za noge i brz izlaz
  • Red 2-5 – brz izlaz
  • Red 16 i 17 – dodatan prostor za noge
 • Toaleti – 2 na kraju aviona, 1 u prednjem delu
 • Dužina – 39,5 m
 • Raspon krila – 35,7 m
 • Visina – 12,5 m
 • Visina kabine – 2,20 m
 • Širina kabine – 3,54 m
 • Maksimalna brzina – 850 km/h
 • Motor – Dva CFM56-7B

Avionska kompanija Ryanair najveći je korisnik ove verzije Boeinga. Planirana je nabavka novih Boeing 737, kao i Boeing 737 MAX 200s aviona. Na godišnjem nivou, ova kompanija preveze oko 130 miliona putnika, sa dnevnom ferkvencijom od 2000 letova.

 

Prtljag u Ryanair avionima – Ručni i utovarni

Kada je u pitanju prtljag koji nosite na putovanje, avio-kompanija Ryanair, kao i ostale avio-kompanije u svetu, ima propisanu količinu prtljaga, kao i njegove dimenzije i težinu. Takođe, postoje stvari i supstance koje ne smete ukrcati na avion.

Dimenzije prtljaga za letove Ryanair-om

Putnicima Ryanair-a je dugo bio dozvoljen ručni prtljag dimenzija 55 x 40 x 20 cm, maksimalne težine do 10 kg. Uz ovu torbu, kofer ili ranac putnicima je je bilo dozvoljeno da sa sobom u avion unesu i manji prtljag, čija težina nije propisana ali koji ne sme biti veći od 35 x 20 x 20cm.

Međutim, od zimske sezone (od 1.novembra) se uvode nova pravila za ručni prtljag na svim Ryanair letovima, što podrazumeva da će umesto nekada propisane 2 torbe, putnici sa sobom besplatno moći da ponesu samo jednu torbu, dimenzija 40 x 20 x 25 cm.

Ako vam jedna putna torba nije dovoljna, uz određenu nadoknadu možete sa sobom poneti još stvari. Potrebno je da doplatite:

 • 6 evra po pravcu za prioritetno ukrcavanje – ukoliko želite da sa sobom ponesete još jedan ručni prtljag do 10 kg u dimenzijama 55 x 40 x 20cm. Ova cena važi za online kupovinu prioritetnog ukrcavanja, dok ćete na aerodromu morati da platite 8 evra.
 • Možete izabrati i opciju bez prioritetnog ukrcavanja, koja podrazumeva isti prtljag kao iz prve opcije, s tim da on ne ide sa vama u kabinu, već ga predajete na šalteru prilikom čekiranja. U tom slučaju vaš prtljag je smešten u prtljažniku aviona i za ovu opciju plaćate nadoknadu od 8 evra za online kupovinu, odnosno 10 ukoliko uslugu plaćate na aerodromu.

Kada je u pitanju predati odnosno utovarni prtljag, njegova cena nije uključena u cenu karte, ali za svakog putnika postoji mogućnost doplate. Težina pojedinačnog kofera ne sme iznositi više od20 kg, a maksimalne dimenzije su 81 x 119 x 119 cm. Putnik može doplatiti maksimalno 2 kofera. Dodatni prtljag se naplaćuje po komadu, i cena naknade je znatno jeftinija ukoliko se plati prilikom kupovine avio karte.

Ukoliko imate višak prtljaga, cena prekoračenog prtljaga po kilogramu iznosi 10 evra. Ako ručni prtljag prelazi propisane dimenzije (ili ako pokušate da se ukrcate sa dva ručna prtljaga), na aerodromu ćete morati da platite 25 evra po pravcu.

Dozvoljen i nedozvoljen prtljag

Prilikom putovanja avionom bilo koje kompanije, pa tako i Ryanair-a, ne smete sa sobom nositi sledeće kategorije predmeta:

 • Vatreno oružje i ostale predmete koji mogu izbacivati projektile i izazvati ozbiljnu povredu
 • Oštre / šiljaste predmete s oštricom ili zašiljenim vrhom koji mogu uzrokovati ozbiljne povrede
 • Alate koji se mogu upotrebiti za nanošenje ozbiljnih povreda ili za pretnju sigurnosti aviona
 • Tupe predmete koji mogu uzrokovati ozbiljne povrede kad se njima udara
 • Eksplozive, zapaljive materije i naprave koje mogu uzrokovati ozbiljne povrede ili pretnju sigurnosti aviona
 • Hemikalije i otrovne materije

Kada je u pitanju ručni prtljag, Ryanair proverava sadržaj ovog prtljaga pre svakog leta. Sve tečnosti, gelovi i areosoli (TGA) se smeju uneti samo u striktno definisanom pakovanju – flašica mora da bude providna, sa najviše 100 ml tečnosti, a sve flašice koje nosite sa sobom treba da stanu u jednu providnu plastičnu kesu sa vakum zatvaračem ili zatvaračem sa žljebom, zapremine jednog litra i maksimalnih dimenzija 20x20cm.

Kesica treba da bude zatvorena i mora stati u ručni prtljag. Ovo znači da svaki putnik sa sobom sme da unese jednu kesicu, odnono ukupno jedan litar tečnosti. Tokom pregleda obezbeđenja, kesica se vadi iz prtljaga i prilaže odvojeno od ostalih stvari.

U tečnosti, gelove i aerosole spadaju:

 • Voda i ostala pića kao što su sokovi, sirupi, kaše, sosevi
 • Hrana koja se nalazi u sosu ili polu-tečnog sastava poput meda ili džema
 • Kozmetika: kreme, losioni, ulja poput tečnog pudera, krema za ruke i lice, krema za sunčanje, roll-on dezodoransi, gelovi (za tuširanje i kosu), paste za zube, šamponi, tečni sapuni
 • Parfemi
 • Boce pod pritiskom poput dezodoransa, pene za brijanje i slično
 • Šminka: Maskare, tečni karmini, ruž i sjaj za usta i slično
 • Bilo koji drugi artikal sličnog sastava

Ova ograničenja ne važe kada su u pitanju lekovi i hrana za decu, ali je neophodno prijaviti ih tokom bezbednosne provere. Pojedinačna pakovanja hrane kao i lekovi se mogu nositi bez ograničenja od 100 ml po pakovanju i ne moraju se pakovati u plastičnim kesama, ali ih morate odvojiti od ostalih stvari pri ukrcavanju kako bi se izvršio njihov pregled.

 

Tarife u Ryanair avionima

Avio-kompanija Ryanair nudi sledeće tarifne pakete:

 • Standard – najjeftinija varijanta koja podrazumeva putnu kartu i manji ručni prtljag
 • Plus – Paket koji podrazumeva avio kartu i predati prtljag do 20 kg. Samostalna prijava za let preko interneta, odnosno online checking, je moguća 60 dana pre leta. Uključena je i Priority usluga koja pored manjeg ručnog prtljaga podrazumeva i veći ručni prtljag. Ova tarifa podrazumeva i rezervaciju standardnog sedišta.
 • Flexi plus – Uz ovu tarifu dobijate iste uslove kao u Plus tarifi, s tim da rezervaciju sedišta, osim za standardna možete obaviti i za extra leg room, front ili standard seat. U ovoj tarifi je takođe uključena fleksibilnost, odnosno mogućnost da se promeni datum leta za +1/-1 dan, ili da se promeni polazni aerodrom ili destinacija. Moguća je i opcionalna prijava za let na aerodromu bez nadoknade.
 • Family Plus – Paket benefita (uz doplatu) namenjen porodicama podrazumeva Priority uslugu i dva garantovana ručna prtljaga (manji i veći) u kabini za celu porodicu. Uz ovaj paktet moguće je za celu porodicu uneti dva komada predatog prtljaga maksimalne težine od po 20 kg. Takođe uz ovaj paket ostvarujete i popust za rezervaciju sedišta u odnosu na broj putnika u porodici.

Treba napomenuti da je moguće kupiti samo Standard tarifu, a potom dokupiti dodatne usluge.

 

Usluge tokom leta koje nudi Ryanair

Avionska kompanija Ryanair ne nudi usluge posluživanja hrane i pića tokom, i vrši naplatu svih usluga mimo samog leta – check in prtljaga, takse, aerodromske takse, kao i osveženje i grickalice. Putnicima su tokom leta na raspolaganju časopisi kompanije.

 

Prevoz beba, dece i ljubimaca avionskom kompanijom Ryan Air

Ukoliko putujete kompanijom Ryanair sa decom ili kućnim ljubimcem, trebalo bi da se upoznate sa sledećim pravilima.

Pravila kompanije Ryanair za prevoz beba

Bebe starosti od 8 dana do 2 godine ne mogu sedeti na zasebnom sedištu, već moraju sedeti u krilu odrasle osobe. Odraslom osobom smatra se osoba starija od 16 godina, i jedna osoba može putovati sa jednom bebom u krilu. Nisu dozvoljena auto sedišta i drugi sigurnosni uređaji.  

Sedišta u redu do izlaza nisu predviđena za bebe i decu, putnici u ovom redu moraju imati najmanje 15 godina. Bebama nije dozvoljeno ni da sede u redu iza ili ispred izlaza.

Avionske karte se naplaćuju i za bebe, i njihova cena iznosi 30 evra plus takse. Od trenutka kada dete napuni 2 godine ono mora imati kartu za svaki let. Bebe nemaju pravo na zaseban prtljag, ali je transport jednih potpuno sklopivih dečijih kolica moguć, i potpuno besplatan. Težina ovih kolica ne sme prelaziti 20 kg.

Pravila kompanije Ryanair za prevoz dece

Putnici stariji od 16 godina mogu samostalno putovati, dok je za mlađa lica predviđen put u pratnji odrasle osobe. Avionska kompanija Ryanair ne pruža uslugu pomoći maloletnicima bez pratnje tokom leta.

Pravila kompanije Ryanair za prevoz ljubimaca

Ryanair ne dozvoljava transport kućnih ljubimaca, ali je moguć prevoz pasa vodiča i to potpuno besplatno. Obaveza putnika je da prilikom kupovine karte naglase da putuju u pratnji psa vodiča. Na jednom letu mogu biti maksimalno 4 psa vodiča.

 

Cene avio karata Ryanair kompanije

Ryanair nudi izuzetno povoljne avio karte, pa do mnogih metropola ovom avio kompanijom možete stići po izuzetno povoljnoj ceni. Faktori kao što su datum putovanja i rezervacije su ključni kada je u pitanju cena karte, a što pre kartu rezervišete proći ćete jeftinije. Sve ove cene, avio kompanija može da promeni vrlo lako, te ne garantujemo da su potpuno tačne u trenutku dok ih čitate.

Online rezervacije i check-in

Rezervacije avionskih karata se vrše online, uz prilično jednostavnu proceduru. Ono što je bitno jeste da prilikom rezervacije koristite Visa ili Master kreditnu karticu za plaćanje.

Uz određenu naknadu možete rezervisati i mesto u avionu. Moguće je rezervisati sedište u redovima: 2, 5, 15, 32, 33 i redovima do izlaza: 1, 16, 17. Ukoliko željeno sedište rezervišete online, cena je 10 evra, a ukoliko to učinite na aerodromu platićete 15 evra.

Ryanair kompanija ima i online check-in koji možete da uradite 15 dana pre planiranog leta, a najkasnije 4 sata pre putovanja. Ukoliko u toku od 15 dana putujete više puta kompanijom Ryanair možete uraditi check-in za sve letove. Taksa za online check-in iznosi oko 7 evra, dok je cena čekiranja na aerodromu oko 14 evra.

Najkasnije 2 sata pre leta treba odštampati boarding pass. Ukoliko uradite online check-in, ali na aerodrom dođete bez boarding pass-a, platićete taksu u iznosu od 70 evra kako bi vam izdali novi boarding pass.

Nakon što se čekirate online, ne postoji mogućnost da promenite ime putnika, datuma leta ili destinacije.

Ryanair letovi – doplate za specijalne zahteve

Ryanair letovi vam uz određenu naknadu omogućavaju prevoz specifičnog prtljaga. Ovo su cene doplate:

 • Bicikla – oko 70 evra – cena po komadu, težine do 30 kg
 • Sportska oprema ( jedan veliki komad) – oko 60 evra – cena po komadu, težina do 20 kg
 • Sportska oprema (kompletna) – oko 40 evra – cena po komadu, težina do 20 kg
 • Ski oprema – oko 50 evra – cena je po komadu, težina do 20 kg
 • Štapovi za golf – oko 40 evra – cena je po komadu, težina do 20 kg
 • Muzički instrumenti – oko 60 evra – cena je po komadu, težina do 20 kg

Moguće je izvršiti i određene izmene u vezi avio karata, uz plaćanje sledećih penala:

 • Promena avio karte (niska sezona) – od 55 evra
 • Promena avio karte (visoka sezona) – od 65 evra
 • Promena avio karte (niska sezona) za let do Kanarskih ostrva i svih destinacija u Grčkoj – od 75 evra
 • Promena avio karte (visoka sezona) za let do Kanarskih ostrva i svih destinacija u Grčkoj – od 85 evra
 • Promena imena putnika – od 135 evra

Niska sezona traje od 1. oktobra do 20. decembra, od 5. januara do 19. marta i od 14. aprila do 31. maja.

Visoka sezona traje od 21. decembra do 4. januara, od 20. marta do 5. aprila i od 1. juna do 30. septembra.

 

Zemlje u kojima Ryanair posluje

Kada su u pitanju low cost avio-kompanije Ryanair važi za jednu od najvećih i najferkventnijih. Ona posluje u na preko 200 aerodroma. Ogroman je spisak zemalja na čijim aerodromima Ryanair posluje, a dosta letova ove kompanije obavljeno je i u Srbiji sa niškog aerodroma Konstantin Veliki.

 

Ryanair kontakt informacije

Kompanija Ryanair pruža različite vidove podrške, pa postoji i više načina da se informišete o njihovim letovima i poslovanju. Na njihovom zvaničnom sajtu – https://www.ryanair.com/sr/en/možete naći informacije ovog tipa, a možete ujedno proveriti cenu i datume letova iz Niša, kao iz ostatka sveta.

Ovaj vid informisanja se svakako preporučuje, jer je najefikasniji i besplatan. Ipak, ukoliko imate dodatne nedoumice, možete pozvati putnički informativni centar i broj + 44 871 500 5050, i na engleskom jeziku pitati sve što vam nije jasno. Cena poziva po minutu iznosi £0.13, odnosno 17.48 din. uz međunarodnu tarifu i dodatke u mreži, kao i troškove vaše mreže.

Najnovije vesti o poslovanju ove kompanije, popuste i posebne povoljnosti možete pratiti i putem njenih društvenih mreža. Avionska kompanija Ryanair ima svoj TwitterYoutube kanalFacebook profil kao i Instagram nalog.

Sve informacije o Ryanair letovima iz Niša možete dobiti tako što ćete kontaktirati Aerodrom “Konstantin Veliki” na broj +381 18 458 3336.